Ενότητα 3 - Μακροχρόνια φροντίδα

Danica Železnik, Mihela Kanop

Περιγραφή

Ο όρος «μακροχρόνια φροντίδα» αναφέρεται στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, για την ικανοποίηση ιατρικών αναγκών  ή την επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων επί μακρό χρονικό διάστημα. Η μακροχρόνια φροντίδα μπορεί να προσφέρεται κατ’ οίκον, σε επίπεδο κοινότητας ή σε διαφόρων τύπων μονάδες που παρέχουν διαφορετικής κλίμακας υποστήριξη στους ενοίκους τους. H λήψη αποφάσεων επί θεμάτων μακροχρόνιας φροντίδας αποδεικνύεται δύσκολη ακόμη και εάν έχει προηγηθεί έγκαιρα καλός σχεδιασμός.

Τα τελευταία χρόνια, η παροχή υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας αποτελεί θέμα διαρκώς αυξανόμενης σημασίας, καθώς σημαντικές δημογραφικές αλλαγές συμβαίνουν στις κοινωνίες ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια. Και ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους μεγαλύτερης διάρκειας ζωή σημαίνει και περισσότερα χρόνια που είναι υγιείς, πολλοί, εάν όχι η πλειοψηφία, θα χρειαστούν, κάποια στιγμή, κάποιας μορφής φροντίδα και υποστήριξη. Συνεπώς, η παροχή υψηλ

Περισσότερα  
Κωδικός: EL103
Ενότητα: Ενότητες στα Ελληνικά
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Θεματικές Ενότητες

Ο ορισμός του όρου μακροχρόνια φροντίδα δεν είναι ενιαίος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών αφορούν διαφορές στο χρόνο παραμονής, στο εύρος των προσφερομένων υπηρεσιών καθώς και τη συχνά δυσδιάκριτη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις ιατρικές υπηρεσίες (παροχές υγείας) και τις μη ιατρικές (κοινωνικές). Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες επιλέγουν να επικεντρωθούν νωρίτερα σε θεραπείες αποκατάστασης εξωτερικών ασθενών από ότι άλλες, οι οποίες εστιάζουν στην παροχή φροντίδας σε νοσοκομεία ή παρόμοια ιδρύματα  (European Commission 2008).

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άτυποι φροντιστές είναι κόρες, γιοί ή σύζυγοι των ηλικιωμένων ατόμων, η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει επίσης αδέλφια, ανίψια, εξαδέλφια, εγγόνια, φίλους ή γείτονες. Σε μερικές περιπτώσεις, άτομα που είναι τα ίδια ηλικιωμένα αναλαμβάνουν τη φροντίδα των γηραιών γονέων τους. Ο κύριος όγκος φροντίδας και υποστήριξης σε ηλικιωμένα άτομα προσφέρεται από άτυπους φροντιστές, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70% έως 90% στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. Συνολικά, οι άτυποι φροντιστές, συνήθως μέλη της οικογένειας και γυναίκες άνω των 55, παρέχουν ένα τεράστιο όγκο εργασίας στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.

 Πολλά ηλικιωμένα άτομα λαμβάνουν φάρμακα για καταστάσεις της υγείας τους με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για τις επιδράσεις αυτής της πολυφαρμακίας, η οποία μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες, όπως ο αυξημένος κίνδυνος πτώσης και η ελάττωση της libido (Hill and Wee). Επιπλέον, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, τα ηλικιωμένα άτομα διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιον εθισμό. Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκινήσει ένα ηλικιωμένο άτομο την κατάχρηση αλκοόλ μετά το θάνατο του/της συζύγου ή μετά από διαζύγιο, συνταξιοδότηση ή άλλη σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Μάλιστα, τα πρώτα σημάδια εξάρτησης ενδέχεται να μην γίνουν εμφανή πριν τις ηλικίες των 70-79 ετών (το 14% των ανδρών και το 28% των γυναικών εμφανίζει εξάρτηση στο αλκοόλ). Πολλά άτομα βιώνουν τη συνταξιοδότησή τους αρνητικά καθώς συνεπάγεται αλλαγή στο κοινωνικό τους status, μειωμένα εισοδήματα και επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους. Επιπρόσθετα, τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να βιώσουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, προβλήματα υγείας, απώλεια γνωστικών λειτουργιών και  μειωμένη ερωτική επιθυμία, καταστάσεις που μπορεί να τα οδηγήσουν στο αλκοόλ, ακόμη κι αν δεν είχαν στο παρελθόν σχετικό ιστορικό.

Η ανάγκη του ανθρώπου για στενές προσωπικές σχέσεις δεν γνωρίζει ηλικία. Αποτελέσματα μελετών επιβεβαιώνουν ότι ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, ο άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει το σεξ μέχρι όποια ηλικία επιθυμεί. Φυσικά, το σεξ στη δεκαετία των 70 ή των 80 δεν είναι όπως στη δεκαετία των 20 ή των 30, αλλά, από ορισμένες απόψεις μπορεί να είναι καλύτερο. Ως ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται σοφότεροι συγκριτικά με τη νεότητά τους και καλύτεροι γνώστες αναφορικά με τι τους ταιριάζει καλύτερα στη σεξουαλική τους ζωή. Οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία και αισθάνονται απελευθερωμένοι από μη ρεαλιστικές προσδοκίες της νεότητας καθώς και από προκαταλήψεις  άλλων. Επιπλέον, με τα παιδιά να έχουν μεγαλώσει και τη δουλειά να έχει λιγότερες απαιτήσεις, τα ζευγάρια μπορούν πλέον να χαλαρώσουν και να χαρούν ο ένας τον άλλο χωρίς τους περισπασμούς που η ζωή τούς έθετε νωρίτερα.

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.